Accés al contingut Accés al menú de la secció
Dijous, 19 d'abril de 2018

El Consell Escolar de Catalunya impulsa el debat sobre interculturalitat en l'educació


interculturalitat

El Consell Escolar de Catalunya (CEC) impulsa el debat sobre la interculturalitat en l’educació, en  el marc d’una reflexió al voltant d’aquesta temàtica, iniciada a partir d’un encàrrec de la consellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí. Reproduint l’experiència del projecte “Ara és demà”, es proposa realitzar als centres educatius un taller participatiu per debatre sobre la interculturalitat.

Aquest taller participatiu és obert a la participació ciutadana de tota la comunitat escolar del centre i està adaptat a les garanties de qualitat democràtica pròpies d’un procés participatiu. Portar el taller de debat al centre és una iniciativa que tota comunitat escolar pot realitzar de manera autònoma. Per fer-ho possible, el CEC posa a disposició dels centres els materials corresponents, que poden descarregar-se de la web. Els centres educatius poden adaptar aquests materials a les seves necessitats i característiques per debatre tots o algun dels eixos del debat: avançar en educació intercultural, desenvolupar la interculturalitat en l’àmbit local, construir la identitat personal i col·lectiva, i conviure en la diversitat cultural i religiosa. Aquests eixos inclouen cada un entre tres i quatre preguntes que busquen abordar qüestions tan diverses com la formació del professorat en interculturalitat, els tòpics sobre les diferències culturals, la internacionalització de l’educació, la perspectiva de gènere o la presència de la diversitat cultural i religiosa a l’escola.

La dinàmica del taller participatiu es basa en la discussió en petit grup. Els grups formats en el si del taller tracten de manera rotatòria els diferents eixos sotmesos a debat i al final es fa una posada en comú. Aquestes conclusions es recullen i s’envien a la bústia cecintercultural.ensenyament@gencat.cat, de manera que el CEC les incorpora al debat.

Juntament amb els continguts de la jornada de reflexió que tindrà lloc a l’octubre, aquestes aportacions s’afegiran als treballs de la Subcomissió d’Interculturalitat en forma de recomanacions i propostes.